Kabels en leidingen: kunststofleidingsystemen

Het is nog niet eens zo lang geleden dat we in huis voor de leidingen kunststof zijn gaan gebruiken. In eerste instantie gebruikten we loden leidingen. Lood heeft belangrijke nadelen. Zeker als het voor water wordt gebruikt. Lood lost in water langzaam op. Daarom waren we verplicht als we water uit de kraan wilde drinken, het water eerst een tijdje te laten stromen, zodat het lood uit de leidingen was verdwenen. Deden we dat niet dan konden we loodvergiftiging krijgen. Loodvergiftiging kan vele vervelende gevolgen hebben. Om dat achter de rug te laten, werd er naar een vervanger gezocht. Daarom werd er koper gebruikt. Koper heeft het voordeel dat het gemakkelijk aan elkaar gesoldeerd kan worden. Daarvoor moest dan wel, voor de waterleidingen, loodvrij soldeer gebruikt worden. Het grootste nadeel van koper is dat het vrij kostbaar is. Dat is een van de redenen dat we daarna zijn overgestapt op kunststof.

Kunststofleidingsystemen

Kunststofleidingsystemen worden voor veel verschillende doeleinden toegepast zoals: waterleidingen, afvoerleidingen, gas en elektriciteit. Voor de kunststofleidingen gebruiken we hoofdzakelijk pvc (polyvinylchloride), pp (polypropyleen) en PE-HD. De kunststoffen kunnen gemakkelijk bewerkt, gespoten of gegoten worden. Daarom worden de verbindingsstukken ook van kunststof gemaakt. De kunststof delen kunnen gemakkelijk aan elkaar gelijmd worden. We gebruiken hiervoor kunststoflijm. De kunststofbuizen zijn sterk. Wil men echter een sterkere kunststofbuis hebben dan wordt deze uit meerdere lagen opgebouwd.

In de praktijk

Het is belangrijk dat de producten die in de bouw worden gebruikt een lange levensduur hebben. De levensduur van de materialen die we in de bouw gebruiken lopen uiteen van enkele jaren tot enkele tientallen. Moet de betrouwbaarheid en veiligheid voor een lange tijd gegarandeerd worden, gebruiken we kunststoffen. We kunnen de kunststof leidingen ook zeer goed toepassen in ruimtes waar het vochtig is. Je kunt daarbij denken aan keukens en dergelijke. Kunststof roest niet dus is daar geschikt voor. De moderne pvc-leidingen gaan gemakkelijk 100 jaar mee. Ze worden ook vaak toegepast voor druk- en gewone leidingsystemen. De PE-leidingen hebben na de genoemde voordelen van kunststoffen ook nog een grote slagvastheid. Ook kunnen de producten van deze kunststof worden gebruikt op de plaatsen die ver onder het vriespunt liggen en met chemische stoffen in aanraking komen.

Nadelen

Nu lijkt het alsof kunststof alleen maar voordelen biedt. Het heeft echter ook nadelen. Het afval van de kunststoffen is een groot probleem. We proberen de laatste jaren zoveel mogelijk om kunststof te recyclen. Er belandt echter veel kunststof op het land en in de zee. In de zee drijven oppervlakten, zo groot als Utrecht, die helemaal vol zitten met kleine deeltjes plastic. Dat is zeer schadelijk voor de dieren die in zee leven.


Delen